Siber Güvenlik Bağlamında Gürcistan Hibrit Savaşının Analizi - ÇAKIR, Hüma Gül (Cyberpolitik Journal, 2023)
Geçmişten günümüze teknolojinin gelişimi ile birlikte hayatımızda birçok değişiklik yaşanmıştır ve her alanda gelişmeler meydana gelmiştir. Bunlardan biri de güvenlik alanı temelinde savaş ve savunma alanlarıdır. Teknoloji ile birlikte savaş araçları değişmiştir. Bu durum da savaş yöntemlerine de yeni bir boyut kazandırmıştır. Eskiden kılıç vs. gibi ilkel yöntemler kullanılıyordu. Teknolojinin gelişimi ile ateşli silahlar savaşlarda etkin hale gelmişti. Günümüzde ise bu durum farklı bir hal almıştır. Teknolojinin gelişimi ile hayatımıza giren internet, bir siber silah yaratma imkanı sunmuştur. Küreselleşmenin de etkisiyle, internet kullanımı ile kurulan bağlantılar siber güvenlik alanı yaratmıştır. Bu gelişen olaylar, ülkelerin siber güvenliğe karşı bir savunma geliştirmeleri ihtiyacını doğurmuştur. Bu makalede ilk olarak siber güvenlik kavramı ve etkileri incelenecektir. Daha sonra ise siber bir saldırının bir silah olarak kullanılmasının nasıl mümkün olduğu tartışılacak ve 2008 Gürcistan örneği üzerinden incelenecektir.